Země původu:
Česká republika
Použití:
Jemně mletý kořen mrkve obecné
Dostupnost:
Popis:
MRKEV OBECKÁ MLETÝ PRÁŠEK (Daucus carota)
Dvouletá 5-150cm vysoká bylina z čeledi miříkovité.
Lodyha je dutá chlupatá, vzácně lysá, lity řapíkaté. Květenství je okolík, složený z 20-40 okolíčků. Její výskyt je po celém světě, nejvíce však v oblasti Mediteránu a na Blízkém východě.
Mrkev se používá v syrovém nebo sušeném stavu do všech teplých i studených pokrmů české i zahraniční kuchyně.
V lidovém léčitelství se používá hlavně proto, že kořen obsahuje provitamín A, vitamíny B, C, minerály, zejména draslík a antioxidanty. Šťáva z kořene zlepšuje zrak a je vhodná při jaterní dietě. Vařená mrkev pomáhá při průjmových onemocnění, nastrouhanou ji můžeme přidat na spáleni