Jednodruhové koření

Řadit podle:
ANÝZ CELÝ (Pimpinella anisum)
Jednoletá rostlina pocházející ze Středomoří a Malé Asie. Pěstuje se na Balkáně, Turecku, Španělsku, Mexiku, ve Středomořských státech, v teplejších oblastech i v Česku.
Zralý anýz aromaticky voní a má nasládlou chuť.
Používá se při nakládání ovoce a zeleniny, na některé druhy pečiva, v indické kuchyni do masitých pokrmů. Špetka anýzu je vhodná k žampiónům či rybám. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí čajů.
Více informací
ANÝZ MLETÝ (Pimpinella anisum)
Jednoletá rostlina pocházející ze Středomoří a Malé Asie. Pěstuje se na Balkáně, Turecku, Španělsku, Mexiku, ve Středomořských státech, v teplejších oblastech i v Česku.
Zralý anýz aromaticky voní a má nasládlou chuť.
Používá se při nakládání ovoce a zeleniny, na některé druhy pečiva, v indické kuchyni do masitých pokrmů. Špetka anýzu je vhodná k žampiónům či rybám. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí čajů.
Více informací
ASA FOETIDA Ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida)
Je západoasijská, vytrvalá rostlina, vysoká průměrně 1,5 metru, kvetoucí mnoha drobnými nažloutlími kvítky sestavenými do okolíků. Vzhledově vypadá jako klasická miříkovitá rostlina (fenykl, mrkev, petržel) velkých rozměrů.
Neobvyklé druhové jméno čertovo lejno získala po pryskyřici (gummi-resina assa foetida) vytékající z poraněného kořene prosáklého mléčnou tekutinou, která na vzduchu tuhne v hnědou, nepříjemně zapáchající i silně nechutnou hmotu, jež má v tradičních asijských medicínách léčivé účinky.
Pryskyřice je používána také jako koření k ochucení pokrmů z ryb a mnohde chuťově nahrazuje česnek a cibuli. Je pravidelnou součásti vegetariánských jídel, kde napomáhá k jejich stravitelnosti a zamezuje nadýmání. Přestože surová pryskyřice nepříjemně páchne, po tepelné úpravě je i pro Evropany přijatelná.
Více informací
BADYÁN CELÝ (Illicium verum)
Pochází z Číny a Vietnamu. Strom dosahuje výšky okolo 8m a neplodí před 6. rokem věku, ale potom může plodit až 100 let. Jeho žluté květy se přeměňují v hnědá souplodí měchýřků, které v době zralosti pukají a souplodí získá hvězdicovitý tvar.
Badyán se používá hlavně v čínské a vietnamské kuchyni. V Evropě je znám koncem 16.století. Používá se do jablečných a hruškových kompotů, k výrobě likérů, k dochucení ryb, mořských plodů. Celé hvězdičky se využívají k dochucení punčů, svařených vín, sirupů z tropického ovoce. Oblíbené i jako dekorační koření.
Více informací
BADYÁN MLETÝ (Illicium verum)
Pochází z Číny a Vietnamu. Strom dosahuje výšky okolo 8m a neplodí před 6. rokem věku, ale potom může plodit až 100 let. Jeho žluté květy se přeměňují v hnědá souplodí měchýřků, které v době zralosti pukají a souplodí získá hvězdicovitý tvar.
Badyán se používá hlavně v čínské a vietnamské kuchyni. V Evropě je znám koncem 16.století. Používá se do jablečných a hruškových kompotů, k výrobě likérů, k dochucení ryb, mořských plodů. Celé hvězdičky se využívají k dochucení punčů, svařených vín, sirupů z tropického ovoce. Oblíbené i jako dekorační koření.
Více informací
BAZALKA DRHNUTÁ (Ocimum spec.)
Tato bylina má velké jasně hedvábné listy a drobné bílé nebo růžové květy. Pochází z tropické Asie, kde se sklízí již 3 000 let. Dnes se pěstuje téměř všude, kde je dostatečně teplé podnebí. Většina kultivarů bazalky patří mezi choulostivé letničky. Snadno se vypěstuje ze semen. Potřebují chráněné slunné místo bohaté na živiny.
Bazalka se podává spolu s rajčaty, ať již v salátech, omáčkách nebo polévkách, přidává se k rybám, mořským plodům, ale i k pečenému jehněčímu a telecímu masu. Dobře se kombinuje s kapary, pažitkou, česnekem, majoránkou, petrželí, mátou, rozmarýnem a tymiánem. Je součástí provensálských bylin.
Může obsahovat stopy celeru, hořčice a sezamu.
Více informací
BAZALKA MLETÁ (Ocimum spec.)
Tato bylina má velké jasně hedvábné listy a drobné bílé nebo růžové květy. Pochází z tropické Asie, kde se sklízí již 3 000 let. Dnes se pěstuje téměř všude, kde je dostatečně teplé podnebí. Většina kultivarů bazalky patří mezi choulostivé letničky. Snadno se vypěstuje ze semen. Potřebují chráněné slunné místo bohaté na živiny.
Bazalka se podává spolu s rajčaty, ať již v salátech, omáčkách nebo polévkách, přidává se k rybám, mořským plodům, ale i k pečenému jehněčímu a telecímu masu. Dobře se kombinuje s kapary, pažitkou, česnekem, majoránkou, petrželí, mátou, rozmarýnem a tymiánem. Je součástí provensálských bylin.
Může obsahovat stopy celeru, hořčice a sezamu.
Více informací
BOBKOVÝ LIST CELÝ EXCLUSIVE - TŘÍDĚNÝ (Laurus nobilis)
 Vavřín pochází z Malé Asie či Mediteránu, kde je dnes hojně rozšířen. Pěstuje se také v severní Evropě a na obou amerických subkontinentech. Pro staré Řeky a Římany, kteří jeho větévkami s lesklými kožovitými listy zdobili hlavy králů, vítězů olympijských her i úspěšných vojevůdců, se stal symbolem slávy a moudrosti. Věštkyně v Delfách vavřín používaly k navodění transu.
Bobkový list uvolňuje chuť a vůni pomalu, proto se využívá ve vývarech, polévkách a omáčkách. Využívá se při nakládání okurek a hub. Ve Francii se lístky vavřínu přidávají do snítek bylin, které se označují jako bouquet garni (jejich součástí je vždy petržel a tymián nebo kerblík a česnek, ale i pomerančová kůra). Hodí se k čočce, fazolím a rajčatům, zejména k dochucení rajské omáčky. Dobře se kombinuje s česnekem, jalovcem, majoránkou, petrželí, tymiánem a saturejkou.
Více informací
BOBKOVÝ LIST MLETÝ (Laurus nobilis)
Vavřín pochází z Malé Asie či Mediteránu, kde je dnes hojně rozšířen. Pěstuje se také v severní Evropě a na obou amerických subkontinentech. Pro staré Řeky a Římany, kteří jeho větévkami s lesklými kožovitými listy zdobili hlavy králů, vítězů olympijských her i úspěšných vojevůdců, se stal symbolem slávy a moudrosti. Věštkyně v Delfách vavřín používaly k navodění transu.
Bobkový list uvolňuje chuť a vůni pomalu, proto se využívá ve vývarech, polévkách a omáčkách. Využívá se při nakládání okurek a hub. Ve Francii se lístky vavřínu přidávají do snítek bylin, které se označují jako bouquet garni (jejich součástí je vždy petržel a tymián, nebo kerblík a česnek, ale i pomerančová kůra). Hodí se k čočce, fazolím a rajčatům, zejména k dochucení rajské omáčky. Dobře se kombinuje s česnekem, jalovcem, majoránkou, petrželí, tymiánem a saturejkou.
Více informací
CELER SUŠENÝ GRANULOVANÝ 3x3mm (Apium graveolens)
Dvouletá bylina až 1m vysoká, která se pěstuje ve Středomoří od nepaměti. Prvním rokem tvoří z 1-2krát zpeřených laločnatých listů přízemní růžici, drůhým rokem vyrůstá větvená lodyha nesoucí trojčetné listy a okolíky z malých žlutozelených květů, plodem jsou hnědé oválné nažky.
Používá se čerstvá i sušená nať k dochucení polévek, omáček, salátů, krémových sýrů, pokrmů z ryb a darů moře.
Více informací
CELER MLETÝ KOŘEN (Apium graveolens)
Dvouletá bylina až 1m vysoká, která se pěstuje ve Středomoří od nepaměti. Prvním rokem tvoří z 1-2krát zpeřených laločnatých listů přízemní růžici, drůhým rokem vyrůstá větvená lodyha nesoucí trojčetné listy a okolíky z malých žlutozelených květů, plodem jsou hnědé oválné nažky.
Používá se čerstvá i sušená nať k dochucení polévek, omáček, salátů, krémových sýrů, pokrmů z ryb a darů moře.
Více informací
CELER SUŠENÁ KOSTKA (Apium graveolens)
Dvouletá bylina až 1m vysoká, která se pěstuje ve Středomoří od nepaměti. Prvním rokem tvoří z 1-2krát zpeřených laločnatých listů přízemní růžici, drůhým rokem vyrůstá větvená lodyha nesoucí trojčetné listy a okolíky z malých žlutozelených květů, plodem jsou hnědé oválné nažky.
Používá se čerstvá i sušená nať k dochucení polévek, omáček, salátů, krémových sýrů, pokrmů z ryb a darů moře.
Více informací