Ovoce sušené

Řadit podle:
GOJI KUSTOVNICE ČÍNSKÁ Goji [godži] jsou malé červené bobule rostoucí na středně velkých keřích v Asii. Existují dvě hlavní odrůdy kustovnice, kustovnice čínská (Lycium chinensis), která roste převážně v Číně, a kustovnice himalajská (Lycium barbarum) rostoucí v různých regionech Asie, např. Tibetu nebo Mongolsku. I když jsou bobule Goji v Evropě poměrně neznámé, národy napříč Asií znají její zdraví prospěšné účinky již tisíce let. V místě původu se bobule konzumují převážně čerstvé a pro převoz na vzdálenější místa jsou šetrně usušeny. Po usušení mají světle červenou barvu a velikost asi jako sušené hrozinky. Pokud jsou uchovávány v suchém prostředí a nezvlhnou, zůstává jejich konzistence spíše křupavá. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Plody kustovnice čínské – goji jsou označovány jako všelék, plod dlouhověkosti či ovoce radosti. Traduje se, že pokud se kustovnice pije ve formě čaje celý rok, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk. Harmonizuje činnost jater a ledvin. Posiluje obranyschopnost. Posiluje imunitu organismu. Zlepšuje krvetvorbu. Snižuje krevní tlak. Zvlhčuje plíce (pomáhá proti astmatům a alergiím). Podporuje sexuální funkce. Posiluje zrak. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Více informací
JABLKA - SUŠENÁ KOSTKA Sušení patří k nejstarším způsobům konzervace a dnes opět nachází své příznivce. Šetrným sušením při nižších teplotách (pod 48 °C) se uchová ze všech způsobů konzervace nejvíc vitamínů, minerálů a bílkovin. Sušením se v ovoci koncentrují ovocné cukry, čímž se zamezí vývoji nepříznivých mikroorganismů. Tak si ovoce zachovává charakteristickou chuť, vůni a vzhled. Sušená jablka můžeme jíst i po namočení do vlažné vody nebo mléka, používají se při pečení i vaření. Zlepšují činnost střev, snižují cholesterol, normalizují střevní mikroflóru. Sušená jablka jsou označována jako křížaly, v nářeční mluvě jako 'krájánky'. Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
Více informací
VIŠNĚ Tento druh amerických višní je vyráběn z plně zralých plodů. Jsou aromatické a mají mírně kyselou chuť. Používají se především k výrobě sladkých omáček, dezertů, přidávají se do různých směsí, k přípravě punčů, grogů a ovocných čajů, ale mohou být znovu ponořeni do vody, džusu nebo alkoholu.
Více informací