AKCE - SLEVY

Řadit podle:
CIBULE PLÁTKOVÁ (Allium cepa) Pochází ze západní Asie, Iránu, Pakistánu a Afganistánu. Staří Sumerové ji pěstovali 4 000let před naším letopočtem. Cibule je velmi oblíbená po celém světě. Používá se jako základ mnoha omáček, gulášů, polévek, aj. Tepelným zpracováním se chuť cibule změní do sladka. Cibule je výživná, dodává minerály, všeobecně stimuluje a podporuje činnost žláz. Je známá svými antibiotickými účinky. V lidovém léčitelství se smíchá rozetřená s cukrem či medem a užívá se k léčbě rýmy a kašle.
Více informací
CIBULE PLÁTKOVÁ RESTOVANÁ (Allium cepa) Pochází ze západní Asie, Iránu, Pakistánu a Afganistánu. Staří Sumerové ji pěstovali 4 000let před naším letopočtem. Cibule je velmi oblíbená po celém světě. Používá se jako základ mnoha omáček, gulášů, polévek, aj. Tepelným zpracováním se chuť cibule změní do sladka. Cibule je výživná, dodává minerály, všeobecně stimuluje a podporuje činnost žláz. Je známá svými antibiotickými účinky. V lidovém léčitelství se smíchá rozetřená s cukrem či medem a užívá se k léčbě rýmy a kašle.
Více informací
ČESNEK GRANULOVANÝ (Allium sativum) Česnek je jedno z nejrozšířenějších koření světa. Patří mezi vytrvalé rostliny z čeledi česnekovitých (Alliaceae). Používá se po celé Evropě, Asii a Americe pro své nezaměnitelné aroma. Pravděpodobný původ česneku je střední nebo západní Asie. Jako koření se využívá hlávka česneku (cibule složená z několika částí - stroužků). Výborně se hodí do pomazánek, salátů, pokrmů z masa a zeleniny, luštěnin, obilovin a hub, ochucují se jím bylinné octy a oleje. Česnek je významnou léčivou rostlinou. Napomáhá při snížení krevního tlaku, proti nachlazení, k podpoře trávení a regulaci hladiny cholesterolu. Obsahuje látky s antibiotickými účinky.
Více informací
KMÍN CELÝ (Carum carvi) Je dvouletá bylina z čeleni miříkovitých (Apiaceae). V prvním roce se podobá řepě a v druhém roce dorůstá výšky až 1 metr a kvete bílými okolíky. Kmín kořenný patří k nejstarším evropským kořením, které se používalo i v mladší době kamenné. Divoce roste po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně, do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží k výrobě některých likérů (Kmínka). Kmín výrazně omezuje nadýmání, odstraňuje křeče, usnadňuje trávení a odkašlávání, zvyšuje apetit.
Více informací
MAJORÁNKA (Majorana hortensis) Majoránka stejně jako máta pochází z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), má 20-40 cm intenzivně vonící lodyhy, obvejčité listy a drobné růžové květy. Pochází ze Středomoří a západní Asie. Je neodmyslitelnou surovinou v italské kuchyni do omáček, těstovin, na pizzu a pečenou zeleninu. V Řecku se používá do pokmů souvlaki, pečených ryb a řeckých salátů. U nás se používá k dochucení bramborové a hrachové polévky, do gulášů a omáček, tradičních českých bramboráků, do selských omelet, luštěnin, obilovin. Využívá se v masném průmyslu k dochucení salámů a uzenin. Z majoránky lze připravit i čaj, který lečí poruchy zažívání, podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, odstraňuje křeče a celkově zklidní organismus. Dezinfekční koupele z majoránky mají hojivé účinky.
Více informací
PAPRIKA SLADKÁ ASTA 140 ŠPANĚLSKÁ (Capsicum anum) Paprika pochází z jižního konce Mexika, odtud ji Španělé přivezli do Španělska a Maroka, později si našla cestu do Maďarska. V Maďarsku se první zmínka o tureckých paprikách objevila v roce 1604. O 100 let později o ni píší už jako o koření. V 19.století ji začali považovat za vhodnou pro náročné žaludky labužníků. Mletá paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i krásnou sytě červenou barvu. V maďarské kuchyni paprika představuje převládající koření, je základem gulášů, omáček, perkeltů, dodává chuť pokrmům z rýže, brambor a mnoha zeleninových jídel, ale i do vaječných pokrmů a studené kuchyně. Vhodná k rybám a darům moře. Paprika se nesmí nikdy zahřívat na příliš vysokou teplotu, protože tím zhořkne.
Více informací
PAPRIKA SLADKÁ ASTA 80 ŠPANĚLSKÁ (Capsicum anum) Paprika pochází z jižního konce Mexika, odtud ji Španělé přivezli do Španělska a Maroka, později si našla cestu do Maďarska. V Maďarsku se první zmínka o tureckých paprikách objevila v roce 1604. O 100 let později o ni píší už jako o koření. V 19.století ji začali považovat za vhodnou pro náročné žaludky labužníků. Mletá paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i krásnou sytě červenou barvu. V maďarské kuchyni paprika představuje převládající koření, je základem gulášů, omáček, perkeltů, dodává chuť pokrmům z rýže, brambor a mnoha zeleninových jídel, ale i do vaječných pokrmů a studené kuchyně. Vhodná k rybám a darům moře. Paprika se nesmí nikdy zahřívat na příliš vysokou teplotu, protože tím zhořkne.
Více informací
PEPŘ ČERNÝ MLETÝ (Piper nigrum) Pepř černý je plod asijské liány pepřovníku černého. Je to vytrvalá popínavá rostlina, která dorůstá délky až 7m. Listy jsou široce eliptické až srdčité, květy jsou sestaveny z 6 až 10 cm dlouhých klasů. Černý pepř jsou bobule sklízené ještě před dozráním, po otrhání se usuší na slunci, díky jemuž bobule ztvrdnou a zčernají. Dějiny obchodu s pepřem sahají až do doby antické, kdy používání pepře bylo otázkou prestiže. Obchodnící bohatnoucí na prodeji pepře byli titulováni pepřové žoky. Obchodní stezky s pepřem se přísně střežily. Kvůli pepři byli rozvraceny i mocné říše. Jedna unce pepře byla vyvažována jednou uncí zlata. Sloužil i jako oběživo a renta. Nejdůležitějšími producenty jsou Indonésie, Indie, Brazílie, Malajsie a Vietnam. Tento druh pepře je pálivý a ostrý, používá se do polévek, omáček, grilovanému, rožněnému a pečenému masu, do minutek, mletého masa a zvěřiny.
Více informací