Kampotský pepř je kultivar pepře (piper nigrum), který se pěstuje a produkuje v provincii Kampot v jižní Kambodži.
Produkuje se ve čtyřech formách: zelený, černý, bílý a
červený, přičemž všechny pocházejí ze stejné rostliny. Rozdíl je přitom
ve způsobu sklizně a době zrání. Zelený pepř, tak jak ho známe, si
zachovává svou barvu díky procesu dehydratace, při sušení z něj pak
vzniká pepř černý.
Červenou barvu získávají kuličky při dosažení plné zralosti a bílá
barva je způsobena odstraněním slupky z dříve namočených červených
zrníček.
Znalost pěstování této rostliny byla v provincii Kampot předávána mezi
generacemi nejméně od 13. století. Důležité jsou rovněž podmínky
skladování pepře. Jihozápadní provincie Kampot leží na úpatí pohoří Damrei, kde teplé a
vlhké počasí, nadmořská výška a půda bohatá na křemen vytvářejí skvělé
podmínky pro pěstování pepřovníku. Jeho bobule mají vynikající chuť i
vůni, a kampotský pepř je proto považován za nejlepší na světě.
Největšími producenty pepře obecně jsou dnes Vietnam a Brazílie,
v těchto zemích se ale rostliny často silně ošetřují chemickými látkami,
aby se dosáhlo vysokých výnosů a nízkých cen. To má na kvalitu pepře
samozřejmě negativní vliv. V případě kampotského pepře se ničeho
takového obávat nemusíte.